Wordpress

Cara Instal PHP ing Server Sembarang (Linux, macOS, Windows)

Nyiyapake server bisa dadi tugas sing angel, utamane nalika nginstal basa kaya PHP. Yen sampeyan pengin njaluk server test WordPress munggah lan mlaku, iku skill sing perlu kanggo sinau.

Ora ngerti ngendi arep miwiti njupuk PHP ing server sampeyan? Gumantung ing persiyapan unik sampeyan, ana akeh cara kanggo nindakake. Ngendi sampeyan ngundhuh PHP, versi endi, apa sing sampeyan butuhake supaya bisa digunakake, lan kepiye carane nginstal PHP ing macem-macem OS?

Kita bakal mangsuli kabeh ing pandhuan instalasi PHP siji-mandeg iki.

Ayo mulih!

Priksa pandhuan video kanggo nginstal PHP

Apa sing diarani PHP?

Logo resmi PHP
Logo PHP

PHP minangka basa skrip open source sing utamané digunakake kanggo pangembangan web lan skrip sisih server (backend). Ing istilah prasaja:

  • PHP bisa diinstal ing server kanggo mbukak skrip (contone, potongan kode kanggo nambah formulir menyang situs sampeyan).
  • Iki mbukak ing sisih server tinimbang ing sisih klien, saengga bisa digunakake ing backend tinimbang ing browser.
  • Iki digabungake kanthi apik karo HTML, dadi cocog banget kanggo pangembangan web.

Iki uga minangka salah sawijining basa skrip web sing paling gampang dipelajari, dadi pilihan populer kanggo pamula. Nanging uga cukup kuat lan cocok kanggo fungsi situs web sing luwih maju.

Akeh situs web lan piranti nggunakake PHP lan akeh ekstensi (.NET, Apache, lan MySQL bisa uga dikenal). WordPress dibangun utamane ing PHP, lan umume plugin lan tema uga diluncurake.

Apa Server Sampeyan Perlu PHP?

Dadi sampeyan ngerti apa PHP, nanging kenapa sampeyan kudu nginstal ing server sampeyan?

Alesan sing paling penting yaiku minangka syarat kanggo mbukak lan mbukak WordPress, amarga dibangun meh eksklusif ing PHP. PHP uga nguwasani sebagian besar fungsi, pancing, tema, lan plugin WordPress.

Sampeyan bisa ndeleng kabeh syarat sistem WordPress liyane ing kene:

syarat WordPress
syarat WordPress

Dadi, yen sampeyan pengin mbukak server tes WordPress kanggo muter-muter utawa nyiyapake situs pementasan, sampeyan kudu nginstal PHP.

Kajaba iku, PHP minangka titik peluncuran sing apik kanggo para pamula. Gampang digunakake dibandhingake karo basa skrip web liyane, nanging ora ana biaya fungsional. Sampeyan bisa nindakake samubarang kabeh yen sampeyan cukup trampil.

PHP uga cukup populer. Dadi, sampeyan bisa nemokake akeh ekstensi lan sumber daya online.

Kajaba iku, yen sampeyan pengin sinau kode tema lan plugin WordPress, sampeyan kudu sinau PHP. Nyiyapake server test minangka cara sing apik kanggo eksperimen.

Elinga yen akeh server hosting web (kayata Behmaster) wis diinstal nganggo PHP lan WordPress. Behmaster malah kalebu kemampuan kanggo nggawe situs pementasan WordPress, supaya gampang kanggo njaluk ing banget.

Siji-sijine alesan sampeyan kudu nindakake iki kanthi manual yaiku yen sampeyan nyetel server wiwit wiwitan, ing komputer lokal utawa ing lingkungan hosting sing ora dikelola.

Sing jarene, ayo mlebu instruksi persiyapan server.

Prasyarat PHP

Sadurunge nginstal PHP, sampeyan kudu nggawe manawa server sampeyan bisa ngatasi. Untunge, syarat kasebut cukup dhasar, lan akeh piranti lunak sing wis diinstal ing komputer sampeyan.

Yen sampeyan durung nate nggawe server sadurunge, sampeyan kudu mriksa pandhuan iki kanggo nyiyapake server lokal ing macem-macem OS. Spesifik sing tepat beda-beda gumantung saka sistem operasi sampeyan, nanging sampeyan kudu ngerti cara nggarap baris perintah lan siyap nginstal piranti lunak anyar.

Apa wae sistem operasi sing sampeyan instal PHP, sampeyan butuh server web kanggo mbukak. Sampeyan uga kudu nginstal database kaya MySQL, mula kudu eling.

Mangkene prasyarat PHP kanggo saben OS, diwiwiti karo Linux:

  • Kompiler ANSI C.
  • Komponen khusus modul kayata perpustakaan grafis GD utawa perpustakaan PDF.
  • Opsional: Autoconf 2.59+ (kanggo versi PHP < 7.0), Autoconf 2.64+ (kanggo versi PHP > 7.2), Automake 1.4+, Libtool 1.4+, re2c 0.13.4+, lan Bison.

Sampeyan uga kudu ngerti babagan navigasi OS kaya Unix.

Saiki syarat PHP kanggo Windows:

  • Sawetara OS Windows didhukung ing PHP 5.5+, nanging pangguna 7.2.0+ ora bisa nggunakake Windows 2008 utawa Windows Vista.
  • Visual C Runtime (CRT).
  • Visual Studio 2012, 2015, 2017, utawa Microsoft Visual C++ Redistributable kanggo Visual Studio 2019, gumantung saka versi PHP sampeyan.

Pungkasan, ora ana prasyarat kanggo macOS amarga PHP dilengkapi karo sistem kasebut. Kita bakal nerangake carane ngaktifake ing ngisor iki.

Ngendi Ngundhuh PHP

Yen sampeyan kudu ngundhuh file PHP kanthi manual, sampeyan kudu njaluk saka kaca download PHP situs resmi.

Aja nginstal saka situs pihak katelu kajaba sampeyan ngerti manawa aman, amarga ndownload file saka situs pihak katelu bisa nyebabake ora sengaja nginstal malware.

Kaca download PHP
Kaca download PHP

Yen sampeyan lagi ngundhuh kanggo mesin Windows, goleki link "Download Windows" ing saben versi PHP lan priksa manawa sampeyan wis nginstal file sing bener.

Sampeyan uga bisa nginstal versi PHP lawas, nanging iki ora dianjurake kajaba sampeyan ngerti apa sing lagi dilakoni, amarga padha mbabarake server kanggo kewan omo lan cacat keamanan utama.

Yen sampeyan mbukak distribusi Linux, sampeyan biasane ora perlu njupuk file liwat situs web, lan sampeyan kudu nggunakake baris printah. Kita bakal njlentrehake kanthi rinci ing ngisor iki.

Versi PHP Apa Aku Gunakake?

Yen sampeyan wis ngeklik link undhuhan ing ndhuwur, sampeyan bisa ndeleng kabeh file kasebut lan rumangsa kewalahan. Versi PHP endi sing bener?

Umumé, yen sampeyan miwiti proyek anyar sing masalah kompatibilitas ora dadi masalah, sampeyan kudu entuk versi paling anyar saka PHP sing stabil.

Kadhangkala bisa ndownload versi beta PHP, sing luwih anyar, nanging asring ana bug lan mung dirilis kanggo mbantu para pangembang ngumpulake umpan balik. Paling asring, sampeyan kudu tetep nganggo rilis stabil.

Kepiye babagan versi lawas? Saben versi PHP dilengkapi fitur anyar, nanging tegese ora cocog karo fitur lawas. Yen sampeyan kudu nindakake bab tartamtu sing ora didhukung ing versi PHP paling anyar, sampeyan bisa nggunakake versi lawas, nanging sampeyan mung kudu tetep nganggo versi sing didhukung saiki.

Yen sampeyan ora yakin, banjur gunakake versi PHP paling anyar.

Elinga yen WordPress mung kompatibel karo versi PHP tartamtu. Iku teknis ndhukung versi PHP wiwit ing 5.6.20+, nanging iki cukup lawas lan mulane ora dianjurake. Versi 7.2 nganti 7.4 saiki dadi versi sing paling didhukung kanggo WordPress.

Versi PHP 8 uga kompatibel, nanging saiki, iki anyar banget, lan ora kabeh plugin bisa digunakake kanthi bener. Yen sampeyan kuwatir babagan masalah kompatibilitas, tetep nganggo PHP versi 7.4. Sampeyan bisa maca kiriman benchmark PHP kanggo ndeleng kepiye macem-macem PHP CMS lan kerangka kerja ing versi PHP sing beda.

Cara Instal PHP ing Linux

Sadurunge miwiti, sampeyan kudu ngerti Terminal lan cara ngoperasikake OS kaya Unix ing umum. Umume, kode baris printah iki kudu bisa digunakake ing distribusi Linux sing nggunakake sintaks normal ing Terminal, nanging kita wis ninggalake sawetara cathetan ing ngisor iki kanggo OS tartamtu.

Pisanan, sampeyan kudu mesthekake yen paket sampeyan anyar, mula jalanake perintah iki ing Terminal.

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Saiki sampeyan siyap nginstal PHP. Prentah kanggo nindakake iku gampang lan langsung.

sudo apt-get install php
Nginstal PHP liwat terminal
Nginstal PHP liwat terminal

Iki bakal nginstal versi paling anyar saka PHP bebarengan karo sawetara ekstensi. Sampeyan bisa nggunakake kode iki kanggo ndeleng versi sampeyan duwe.

php –v

Kepiye yen sampeyan pengin nginstal versi PHP tartamtu, kayata PHP 7.4? Sampeyan kudu nggunakake PPA, utawa Arsip Paket Pribadi, dening Ondřej Surý. Iki minangka cara sing aman kanggo nginstal versi PHP sing didhukung lawas. Jalanake telung printah iki siji-sijine:

sudo apt install software-properties-common
sudo add-apt-repository ppa:ondrej/php
sudo apt-get update

Saiki sistem sampeyan ngenali arsip kasebut, lan sampeyan bisa nginstal PHP 7.4. Ketik printah ing ngisor iki:

sudo apt install php7.4

Lan mesthi, sampeyan bisa ngganti nomer iki karo versi PHP apa wae sing dikarepake.

Sing kalebu dhasar, nanging yen sampeyan butuh bantuan tambahan babagan konfigurasi, dokumentasi instalasi PHP kanggo Unix bisa mbantu.

Nginstal PHP ing Ubuntu

Kanggo pangguna Ubuntu, ora akeh keprihatinan khusus yen sampeyan tindakake pandhuan ing ndhuwur. Ubuntu minangka salah sawijining distribusi sing paling populer, mula umume pandhuan Linux digawe kanggo sistem kasebut.

Salah sawijining pilihan alternatif sing kasedhiya kanggo sampeyan yaiku ndownload tumpukan LAMP. LAMP singkatan saka Linux, Apache, MySQL, lan PHP. Iku ateges mbendel kabeh piranti lunak sing perlu kanggo njaluk server munggah lan mlaku.

Nalika sampeyan bisa ndownload saben alat kasebut kanthi manual, sampeyan bisa entuk Taskel, bundel sing bakal nginstal kabeh kasebut bebarengan. Jalanake loro perintah kasebut kanthi berturut-turut ing Terminal:

sudo apt install tasksel
sudo tasksel install lamp-server
Nginstal tumpukan LAMP karo Taskel liwat terminal
Nginstal tumpukan LAMP karo Taskel liwat terminal

Nginstal PHP ing CentOS 7

Sistem operasi iki rada beda karo distribusi Linux liyane. Ing CentOS, perintah apt lan apt-get dudu cara sing cocog kanggo nginstal piranti lunak kasebut. Nanging, nggunakake yum, Yellowdog Updateater Modified, manajer paket sing luwih apik kanggo sistem operasi berbasis RHEL.

Yen ora, prentah sing kudu sampeyan gunakake meh padha. Kanggo nganyari paket sampeyan, jalanake perintah iki:

sudo yum install epel-release && sudo yum update

Minangka kanggo printah liyane, sampeyan biasane bisa ngganti apt-get karo yum. Kanggo nginstal PHP, gunakake printah iki.

Perlu hosting sing cepet, aman, lan ramah pangembang? Behmaster dibangun karo pangembang PHP lan nyedhiyakake akeh alat sing kuat lan dashboard sing intuisi. Priksa rencana kita!

sudo yum install php

printah PHP kayata php –v kudu padha ing CentOS 7, supaya sampeyan ora perlu kuwatir bab iku.

Nginstal PHP ing Debian

Paling pungkasan kanggo sistem operasi kaya Unix yaiku Debian. Wektu iki mung ana sawetara keprihatinan cilik, nanging umume printah ing ndhuwur kudu bisa digunakake kanthi becik.

Kanggo Debian, sampeyan bisa nggunakake salah siji apt-get or aptitude ing printah Terminal. Ing aptitude printah punika sethitik luwih lengkap lan menehi antarmuka menu. Terserah pilihan pribadi sing sampeyan gunakake, lan bakal ngrampungake tugas kasebut.

Dadi tinimbang nggunakake biasanipun apt-get printah, sampeyan bisa nindakake iki tinimbang:

sudo aptitude install php

Debian bisa dadi rewel. Yen sampeyan nemokake PHP ora parsing utawa ekstensi ora bisa digunakake, priksa manawa sampeyan wis nganyari file konfigurasi web server sampeyan lan lagi mbukak ekstensi kasebut. iki file.

Saliyane sawetara perkara cilik, instruksi kanggo Debian meh padha karo distribusi Linux liyane.

Cara Instal PHP ing Windows

Yen sampeyan nggunakake sistem Windows, ora kaya macOS lan Linux, sampeyan ora perlu nginstal PHP liwat baris printah (sanajan iku pilihan yen sampeyan pengin).

Cara sing gampang kanggo nginstal PHP saka kene yaiku ngaktifake IIS banjur nggunakake WebPI kanggo nginstal PHP. Sawise ngluncurake WebPI, sampeyan bisa nemokake ing ngisor iki Products tab. Klik Tambah ing versi sing dikarepake, banjur klik nginstal.

Ngaktifake IIS ing Windows
Ngaktifake IIS ing Windows

Sampeyan uga bisa ndownload PHP kanggo Windows lan ngatur kanthi manual kanggo nggarap IIS. Priksa manawa sampeyan entuk versi non-thread-aman yen sampeyan nggunakake IIS.

Yen kabeh iki rumit banget, sampeyan bisa uga nginstal WampServer utawa XAMPP, amarga iki kalebu kabeh sing dibutuhake kanggo miwiti nggarap server web: Apache, database, lan mesthi PHP.

Pandhuan iki bakal bisa digunakake karo paling OS Windows modern kayata Windows 10, 7, lan Vista. Yen sampeyan nggunakake versi Windows lawas, sampeyan kudu mriksa dokumentasi instalasi Windows lawas.

Windows mbutuhake konfigurasi ekstra sethithik supaya PHP bisa digunakake kanthi bener, mula priksa dokumentasi konfigurasi Windows sing disaranake. Sampeyan mung kudu nggawe sawetara cilik iki njiwet.

Cara Instal PHP ing macOS

PHP wis diinstal ing umume sistem macOS, mula sampeyan biasane ora mbutuhake instalasi manual.

Sampeyan mung kudu mbusak komentar sawetara baris kode ing file konfigurasi Apache httpd.conf, sing biasane bisa ditemokake ing /private/etc/apache2/httpd.conf. Batal komentar rong baris iki kanthi mbusak simbol hashtag:

# LoadModule php5_module libexec/httpd/libphp5.so
# AddModule mod_php5.c

Sampeyan bisa uga kudu nindakake konfigurasi ekstra yen sampeyan ora seneng karo sawetara nilai standar setelan file. Yen ora, golek DocumentRoot, banjur gawe lan muat file PHP nganggo kode iki:

Sampeyan bisa tansah mriksa versi PHP karo php –v printah kanggo mesthekake PHP wis diinstal kanthi bener.

Yen sampeyan kudu ndownload PHP kanthi manual, sampeyan kudu nginstal Homebrew lan gunakake printah prasaja iki:

brew install php

Kabeh Babagan PHP Extensions

Yen sampeyan wis mbukak PHP, luwih becik mikir babagan ekstensi. Pustaka sing dikompilasi iki nambahake macem-macem fungsi ekstra lan migunani. Pikirake minangka plugin sing nambahake apa sing wis ditawakake PHP. Sawetara iki dibutuhake kanggo mbukak kerangka PHP, kayata Laravel lan Symfony.

Sanadyan bisa menehi kode kabeh dhewe tanpa ndemek ekstensi, ora ana alesan kanggo nindakake kabeh dhewe nalika trabasan sing akeh digunakake kanggo nggawe urip luwih gampang.

PHP wis dilengkapi puluhan ekstensi sing dibangun, sawetara sing kudu diaktifake kanthi manual, lan liya-liyane sampeyan bisa langsung nggunakake. Sampeyan uga bisa nginstal ekstensi PHP liwat situs kaya PECL, sing dadi tuan rumah atusan paket pihak katelu.

Manual PHP nawakake dokumentasi ekstensi kanggo akeh uga, supaya sampeyan bisa nggunakake.

Ora yakin ngendi kanggo miwiti? Ing ngisor iki mung sawetara ekstensi PHP sing populer:

  • Apache: Apache minangka piranti lunak server web sing akeh digunakake sing disaranake dening WordPress amarga kompatibilitas sing apik lan PHP. Apache dilengkapi karo PHP, dadi sampeyan ora perlu nginstal kanthi manual.
  • .NET: .NET minangka kerangka lunak populer sing bisa digunakake kanggo mbangun aplikasi web lan liya-liyane. Kerjane karo macem-macem basa, kalebu PHP. Sampeyan bisa uga kasengsem ing PeachPie, sing ngijini sampeyan kanggo mbukak kode PHP ing .NET.
  • MySQLi: Versi ekstensi MySQL lawas sing luwih apik, MySQLi ngidini sampeyan nggarap piranti lunak database MySQL. Iki sing kudu ditindakake kanggo mbantu nyiyapake database sampeyan.

Saben sampeyan nginstal ekstensi, sampeyan kudu mbusak komentar kasebut. Mung mbukak munggah php.ini lan mbusak titik koma (;) ing ngarepe extension=extensionname.

Sampeyan uga kudu mriksa kerangka PHP iki yen sampeyan pengin nggawe standar kode lan mbangun perpustakaan sing wis digawe. Iku cara sing apik kanggo miwiti ngembangake aplikasi web nganggo PHP.

Summary

Apa wae sistem operasi sing sampeyan gunakake, nginstal PHP dudu proses sing angel. Yen sampeyan pengin nggawe server tes WordPress, sampeyan butuh. Calon programer PHP bakal nemokake nyetel server web lan nginstal PHP minangka latihan sing apik.

Priksa manawa sampeyan ndownload PHP liwat baris perintah utawa saka situs resmi. Sampeyan bisa entuk versi stabil paling anyar saka PHP utawa versi liyane sing kompatibel karo WordPress.

Lan yen sampeyan pengin miwiti ngembangake situs WordPress langsung, sampeyan bisa nyoba DevBehmaster! Nerangake karo PHP sing wis diinstal. Iku uga ngijini sampeyan hot-swap antarane versi PHP beda supaya sampeyan bisa nyoba situs ing lingkungan server beda.

Artikel web

0 komentar
Umpan Balik Inline
Ndeleng kabeh komentar
Bali menyang ndhuwur tombol